Barbell squat
De vorige keer heb ik in het inleidende verhaal kort besproken wat de squat beweging inhoudt. De barbell squat is de eerste squat categorie die ik ga bespreken in de aankomende BLOG artikelen. Verder heb ik in de inleiding een aantal technieken besproken die nodig zijn voor het uitvoeren van de squat. Namelijk: het positioneren van de wervelkolom, de diepe ademhalingen en het bracen.
Deze categorie kunnen we grofweg verdelen in de volgende onderdelen
- Back squat
- Front squat
Bar positie
Back Squat
Voor de barbell back squat hebben we 2 posities, namelijk de lowbar, dit betekend dat het gewicht wat lager op de rug ligt en de highbar, hier ligt het gewicht hoger op de rug. Dit ziet er als volgt uit:
Afbeelding 1. Lowbar squat positie en Highbar squat positie.
De bar positie bepaald ook hoe de rest van het lichaam beweegt met de squat beweging, zie onderstaande afbeelding.
Afbeelding 2. Front squat, highbar squat, lowbar squat. (Rippetoe, Mark (2007). Starting Strength (2nd edition). The Aasgaard Company.
Front squat
Voor de front squat hebben we 3 positie’s: de cleangrip, de crossgrip en de grip met straps. Voor alle 3 de posities geldt dat je de ellebogen probeert omhoog te houden. Dit zorgt ervoor dat de barbell niet van de positie naar voren gaat rollen.
Afbeelding 3. Front squat positie: clean grip, crossgrip, grip met straps.
Voet positie
We maken onderscheid in 3 voet posities, namelijk de smalle stand, de medium stand en de brede stand. Welke variatie je kiest is onder andere afhankelijk van jouw persoonlijke anatomie.
Afbeelding 4. Voet positie met de squat: smalle stand, medium stand, brede stand.
In het volgende artikel bespreek ik een basis stappenplan die je kunt gebruiken om de squat uit te voeren.