Adres
Zandweg 15AB
5683 CK, Best
Openingstijden
Ma t/m Vrij: 10:00 - 18:00
Hip shift barbell squat

Lateral hipshift barbell back squat

Heup of rugklachten met barbell back squat ?

Het komt wel eens voor dat er heup/rugklachten ontstaan met de back squat oefening. Vaak wordt er dan ook ervaren dat er wat meer druk op één zijde wordt geplaatst tijdens de oefening. Dit kan meerdere oorzaken hebben, hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan: mobiliteit, kracht, coördinatie.

Coördinatie van de barbell back squat.

Gemakshalve gaan we voor dit blog bericht ervan uit dat het in dit geval een coördinatie probleem is. Je merkt namelijk tijdens de uitvoering van de squat dat er een verschuiving naar één zijde plaats vindt tijdens het uitvoeren van de beweging. Dit kan ook meerdere oorzaken hebben, misschien wel door een opgelopen blessure die je ooit hebt gehad. Persoonlijk heb ik hier zelf ook ooit mee te maken gehad door een blessure aan mijn linker heup. Hierdoor ben ik het rechterbeen meer gaan belasten tijdens de squat. 

Corrigerende oefening.

Ik wil met jullie een techniek delen die ik persoonlijk toe pas om een zogenaamde laterale hip shift tijdens de barbell back squat aan te pakken.

Op de bijgevoegde video zie je dat er een rubberen weerstandsband om mijn middel zit. Met deze band wordt er zeer lichte trekkracht uitgeoefend naar de overactieve zijde. Dit heeft als functie om ervoor te zorgen dat je automatisch tegendruk gaat geven tegen de weerstandsband in zodat de druk weer gelijkmatig wordt verdeeld over beide benen tijdens de beweging.

Uiteraard wordt deze techniek uitsluitend met (relatieve) lichte gewichten toegepast!

X